Vanaf 1 juli 2017 kan de Politie in Nederland bij een verdenking op drugsgebruik bij een verkeerscontrole ook gebruik maken van een speeksel drugstest. In België kon dit al een jaar of 2 maar nu dus ook in Nederland.

De Nederlandse overheid heeft dit vastgelegd in nieuwe wetgeving waarbij er gekozen is voor een speekseltest op 5 voorkomende drugs als controlemiddel.

De speeksel drugstest waarvoor uiteindelijk is gekozen is de Dräger Drugcheck 3000. Deze test maakt gebruik van een buffer vloeistof en de totale uitvoering van de test neemt zo'n 3 tot 5 minuten in beslag.

Dräger Drugcheck 3000 - waarop kan worden getest?

Deze test is in staat om gebruik van onderstaande drugs aan te tonen:

  • Cocaïne
  • Opiaten
  • Amfetamine
  • Metamfetamine
  • Cannabis


Alle andere drugssoorten worden niet gedetecteerd door deze test.

De gevoeligheid van de test wordt niet aangegeven op de website van Dräger bij de product informatie. Behalve dat er wordt gesteld dat de test in staat is om met twee verschillende cut-offs te testen op de aanwezigheid van THC. Dat is eigenlijk niet meer dan een slimmigheidje van de fabrikant. De cut-off waardes welke worden genoemd (10 en 40 ng/ml) zijn waardes welke gerelateerd zijn aan of THC Delta 9 (de echte THC welke direct wordt opgenomen in het speeksel bij het eten of roken van producten met THC) of THC COOH (COOH is een metaboliet van THC welke in het lichaam wordt gevormd na opname in het lichaam). THC COOH is een prima metaboliet om op te testen bij urine testen, maar vrijwel niet te gebruiken als het gaat om het aantonen van THC in speeksel. Vandaar dat de Dräger test aangeeft dat er ook een "sensitieve modus" bestaat om te gebruiken bij het uitvoeren van de test. Hiermee wordt niets anders bedoeld dan dat de 10ng/ml grens alleen geldt voor het THC COOH (nauwelijks bruikbaar in speeksel) en dat de 40 ng/ml grens geldt voor THC Delta 9. Deze "sensitieve modus" houdt dan ook in dat de totale testtijd meerdere minuten langer duurt.

Waar kan ik de Dräger Drugcheck 3000 kopen?

In Nederland is deze test niet beschikbaar in de vrije verkoop voor consumenten. Online echter (Duitsland, Engeland) is de test wel aan te schaffen door particulieren. De gemiddelde prijs van deze test ligt dan rond de 45 Euro (per test, exclusief verzendkosten). Of dit een bewuste keuze is van deze Duitse fabrikant weten wij niet, maar het is dus wel erg lastig om de test als consument aan te schaffen.

Uiteraard zijn er wel alternatieven te koop online, echter dient daarbij wel te worden opgemerkt dat de uitvoering van deze testen wel verschilt van de Dräger testen. Dräger is bijvoorbeeld de enige fabrikant die gebruik maakt van een buffer vloeistof bij deze test. Uiteindelijk echter werken alle speeksel drugstesten op dezelfde wijze: op de test zijn anti-lichamen aangebracht welke reageren met de drugssoort of het metaboliet. Deze anti-lichamen gaan een reactie aan met de drugs of het metaboliet en indien er voldoende drugs is aangetoond (afhankelijk van de cut-off van de test) zal er GEEN lijn verschijnen bij de Test lijn. Verschijnt er wel een lijn bij de T dan is er sprake van een NEGATIEF resultaat.

Afbeelding Dräger Drugcheck 3000:

Alternatieve testen?

Er zijn zoals aangegeven alternatieve testen beschikbaar. Echter willen wij er met klem op wijzen dat deze testen niet direct te vergelijken zijn met de Dräger Drugchek 3000. De uitvoering is verschillend en de testen hebben een andere cut-off waarde. Gebruik deze testen (of welke test dan ook) niet om te bepalen of het nog of al veilig is om aan het verkeer deel te nemen na het gebruik van drugs.

Hieronder een voorbeeld van een Multi 6 Speekseltest: